بسم الله الرحمن الرحيم
I Allāhs den Barmhärtiges den Nåderikes namn

Kamelkött gör tvagningen ogiltig

Fråga: Gör kamelkött tvagningen ogiltig? En hadīth har rapporterats om en man som släppte sig. Profeten – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – beordrade då honom och alla de som var närvarande att tvaga sig. I skolan har vi lärt oss att det gör tvagningen ogiltig.

Svar: Denna historia saknar grund och det är en lögn mot profeten - över honom vare Guds frid och välsignelser. Han hade inga problem att då säga: ”Den som har släppt dig bör tvaga sig.”

Och han hade inte beordrat hela samlingen att göra det enbart för att han inte kände till personens identitet.

Den korrekta åsikten är att det är obligatoriskt att tvaga sig när man har ätit kamelkött. Det spelar ingen roll om det är lite eller mycket, rått eller kokat och varifrån det har tagits. Detta baseras på profetens – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – ord: ”Tvaga efter att ha ätit kamelkött.” [at-Tirmithi 81 och Abū Dawūd 184]

Och en man frågade honom: ”Allāhs sändebud! Bör vi tvaga oss efter att ha ätit get?” Han svarade: ”Om ni vill.” Han sade: ”Bör vi tvaga oss när vi har ätit kamelkött?” Han svarade: ”Ja.” [Muslim 360] Då han gjorde det frivilligt att tvaga efter att ha ätit getkött, bevisar det att det inte är frivilligt när man har ätit kamelkött. Detta är innebörden av skyldigheten att tvaga när man har ätit kamelkött från ett hondjur.


Läs mer:

  • Författare:

    Muhammad bin Salih al-'Uthaymin
  • Källa:

    Muhammad bin 'Abdul-'Aziz al-Musnad (1422), Fatawa Islamiyah. Volym 2. Libanon: Maktaba Dar us-Salam. 89 s. ISBN saknas