بسم الله الرحمن الرحيم
I Allāhs den Barmhärtiges den Nåderikes namn

Vad som bryter tvagningen

Fråga: Bryter jag min tvagning om jag byter kläder? Är det någon skillnad i detta utlåtande mellan män och kvinnor?

Svar: All lovprisan tillhör Allāh. Att byta kläder bryter inte ens tvagning om man är rituellt ren och inte gör någon som bryter ens tvagning. I denna fråga gäller samma för både män och kvinnor. Och Allāh vet bäst. Det som bryter tvagningen är följande:

 1. Att något har avgivits från den främre eller bakre passagen [urin, avföring, gas, osv.], utom luft från kvinnans vagina, det bryter inte hennes tvagning.
 2. Urin eller avföring från någon annan plats än urinröret eller anus.
 3. Att förlora medvetandet, vilket kan innebära att man förlorar det helt och hållet genom att förlora sin mentala förmåga, vilket är sinnesjukdom, eller genom att förlora det tillfälligt under en viss tid av någon orsak som sömn, medvetslöshet, berusning, osv.
 4. Att vidröra sin penis, på grund av en hadīth från Basrah bint Safwān, där han hörde Allāhs sändebud – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – säga: ”Den som rör sin penis, låt denne tvaga sig.” [berättad av Abū Dawūd, al-Tahārah, 154.]
 5. Att äta kamelkött, på grund av en hadīth från Jābir ibn Samurah i vilken han berättar att en man frågade profeten: ”Skall vi göra wudū efter att ha ätit kamelkött”? Han sade: ”Ja.” [berättad av Muslim, al-Hayd, 539]. Det skall noteras att vidrörandet av en kvinnas kropp inte bryter tvagningen, oavsett om det görs med begär eller på annat vis, såvida det inte leder till någonting annat som resultat av att ha vidrört.

Läs mer:

 • Författare:

  al-Ladjnah ad-Da’imah (Den Permanenta Fatwa-kommittén)
 • Källa:

  Fatāwa al-Lajnah al-Dā’imah, volym 5, sida 264.