بسم الله الرحمن الرحيم
I Allāhs den Barmhärtiges den Nåderikes namn

Stark avsikt att bryta fastan som inte utmynnar i att man äter eller dricker – om det bryter fastan

Fråga: Bryts fastan om man har en stark avsikt att bryta den men utan att denna avsikt leder till att man äter eller dricker?

Svar: Det är välkänt att fastan är en kombination av avsikt och övergivande [av mat och dryck]. Den fastande utformar avsikten för att fasta genom att överge det som bryter fastan för att komma närmare Allāh den Allsmäktige. Utformar då den fastande en stark avsikt för att bryta den, då blir fastan ogiltig. Inträffar detta under ramadan måste denne avstå från att äta, dricka och att ha intim samvaro tills solen går ned. Detta beror på att varje fastande som utan en giltig ursäkt bryter fastan under ramadan är skyldig att fortsätta att fasta och ta igen den [vid senare tillfälle].

Men om den fastande inte utformade en stark intention, utan var osäker, då är detta något som de lärde är oeniga om. Vissa säger att dennes fasta är ogiltig då osäkerhet ogiltiggör en fast intention. Andra menar att den inte blir ogiltig då den grundläggande principen är att avsikten fortsätter att vara giltig tills tidpunkten när denne verkligen bestämmer sig för att bryta den. Jag anser att detta är den korrekta åsikten då den väger tyngre.

Och Allāh vet bäst.


Läs mer:

  • Författare:

    Muhammad bin Sālih al-'Uthaymīn
  • Källa:

    Fahd bin Nasir bin Ibrahim as-Sulaiman(1424), Fatawa Arkanul-Islam. Volym 1. Libanon: Makbtaba Dar us-Salam. 645 s. ISBN 9960-892-66-2