بسم الله الرحمن الرحيم
I Allāhs den Barmhärtiges den Nåderikes namn
- Startsida
- Åminnelse, åkallan, ånger...
- Ånger
- Betroddes med pengar som han tog
Betroddes med pengar som han tog
Fråga: Några generösa personer som ville bygga ett gymnasium betrodde mig med pengar som de avsatt i detta syfte. Under tiden de byggde skolan behövde jag pengarna då jag samtidigt byggde ett eget hus. Men innan skolprojektet avslutats gick jag till ett råd som representerade skolan. Jag gav dem en stor donation och påstod att pengarna kom från en generös dam, men i själva verket gav jag tillbaka pengarna som jag själv tagit innan. Jag var för blyg att erkänna vad som hade hänt. Har jag syndat trots att jag lämnat tillbaka pengarna? Om det förhåller sig så, hur kan jag då ångra mig?
Svar: Oberoende av vilken välgörenhet pengarna är avsedda för är det förbjudet för en person som betrotts med pengar att själv använda dem. Han måste förvara dem på ett säkert ställe och endast spendera dem i välgörenhet.
Du måste ångra dig för vad du gjort och du måste ångra dig för att du ljugit efter att du kränkt det förtroende som de gett dig. Den som ångrar sig uppriktigt förlåter Allāh den Allsmäktige för Han säger:
”Troende! Vänd er i uppriktig ånger [över era synder] till Gud!” [Koranen 66:8]
”Troende! Vänd er till Gud i ånger [över era fel och synder]; kanske skall det gå i händer!” [Koranen 24:31]
Din ånger måste dock uppfylla vissa villkor: Du måste hålla dig borta från synden. Du måste känna ånger över att ha begått denna synd. Du måste ta ett fast beslut om att aldrig återvända till synden, frukta Allāhs straff, söka Hans förlåtelse och glorifiera Hans allmakt.
Om du har överträtt en annan människas rättigheter finns det ett fjärde villkor som du måste uppfylla. Du måste söka upprättelse för denna överträdelse genom att återgälda vad du felaktigt tagit eller genom att få förlåtelse från personen som du handlat felaktigt mot. Har du handlat felaktigt genom att baktala någon bakom hans rygg och om du är rädd för att något än värre ska inträffa om du berättar för honom om vad du sagt, då kan du undvika att informera honom. Du måste dock göra följande:
- Be för den personen.
- Be Allāh den Allsmäktige att Han förlåter honom.
- Nämna hans goda kvaliteter ”bakom hans rygg”, för att ta igen för de gånger du talat illa om honom.
Läs mer:
Författare:
Ibn 'Abdullah Ibn BazKälla:
Muhammad bin 'Abdul-'Aziz al-Musnad (1422), Fatawa Islamiyah. Volym 7. Libanon: Maktaba Dar us-Salam. 256 s. ISBN saknas
Muhammed Knut Bernström (1421), Koranens budskap. Simrishamn: Proprius. ISBN 91-7118-887-8