بسم الله الرحمن الرحيم
I Allāhs den Barmhärtiges den Nåderikes namn

Klädesplagget hänger nedanför anklarna – bönen är korrekt men han är en syndare

Fråga: Vilket är utlåtandet om att be i ett klädesplagg som täcker anklarna? Är bönen bakom någon som bär ett sådant klädesplagg giltig? Detta trots att personen känner till den hadīth som förbjuder det. Vanligen informera oss. Må Allāh belöna er med gott.

Svar: Bönen för den vars kläder hänger nedanför anklarna är giltig. Denne syndar dock och måste rådas och varnas för det som Allāh har förbjudit.

Alla muslimer måste säkerställa att kläderna inte hänger nedanför anklarna. Profeten – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – har sagt: ”Det av izār som hänger nedanför vristen kommer att vara i Helveteselden.” [al-Bukhārī 5787]

Utlåtandet om alla kläder inklusive långa skjortor, byxor och mantlar är detsamma som för izār. Allāhs sändebud – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – har sagt: ”Det finns tre personer som Allāh inte kommer att tala till, titta på eller gå i god för på Återuppståndelsens Dag, och de kommer att få ett smärtsamt straff: Den som låter sin izār hänga ned, den som talar om det goda han gjort samt den som säljer sina varor genom att svära en lögn.” [Muslim 106] Detta är männens plikter.

Kvinnor måste täcka deras fötter med sockar eller långa och luftiga klänningar när de går ut på stan. Detsamma gäller i hemmet om där finns män som hon inte är släkt med, som hennes svärbror eller liknande.

Och genom Allāh uppnås framgång.


Läs mer:

  • Författare:

    Ibn 'Abdullāh Ibn Baz
  • Källa:

    Muhammad bin 'Abdul-'Aziz al-Musnad (1422), Fatawa Islamiyah. Volym 2. Libanon: Maktaba Dar us-Salam. 227 s. ISBN saknas