بسم الله الرحمن الرحيم
I Allāhs den Barmhärtiges den Nåderikes namn

Slog ihop middagsbönen och eftermiddagsbönen på grund av regn men sedan slutade det att regna

Fråga: Om de slog ihop eftermiddagsbönen och middagsbönen och bad dem vid middagsbönen, och de även utförde nattbönen och kvällsbönen på ett liknande sätt, med anledning av regnväder under middagsbönen och kvällsbönen, sedan slutade regnet, antingen vid middagsbönen eller tiden för nattbönen – bör bönerna för eftermiddagsbönen och nattbönen då upprepas?

Svar: De lärde har nämnt att regn som är tillräckligt för att göra kläderna blöta och göra det obekvämt är en giltig ursäkt för att slå ihop bönerna. De är eniga om att det är tillåtet att slå ihop nattbönen och kvällsbönen med anledning av regn som gör kläderna våta. Detta grundas på en återberättelse från Abū Salam bin 'Abdur-Rahmān. Han säger: ”Det är en del av profetens – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – sunnah för oss att under dagar då det regnar slå ihop kvällsbönen och nattbönen.”

al-Bukhārī har återberättat att Allāhs sändebud – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – slog ihop kvällsbönen och nattbönen under en regning natt. De lärde är eniga om det är tillåtet att slå ihop middagsbönen och eftermiddagsbönen. Några tillåter och som bevis citerar de en återberättelse från al-Hasan bin Wabhdhah, från Musa bin 'Uqbah, från Nafi', från Ibn 'Umar där profeten – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – slog ihop middagsbönen och eftermiddagsbönen i Medina när det regnade. al-Qadhi och Abū al-Khattab har denna åsikt, och det är åsikten i ash-Shafi'is rättsskola.

Några av de lärde anser att det inte är tillåtet att slå ihop middagsbönen och eftermiddagsbönen på grund av regn. Anledningen är att rätten till att göra detta endast har rapporterats för kvällsbönen och nattbönen samt att svårigheterna vid detta tillfälle är större. Ibn Qudamah har i al-Mughni sagt:

”När det gäller att slå ihop middagsbönen och eftermiddagsbönen är det inte tillåtet. al-Athram sade: 'Det sades till Abū 'Abdullāh: Hur är det med att slå ihop middagsbönen och eftermiddagsbönen? Han sade: 'Nej, jag har inte hört talas om det.' Detta var åsikten som Abū Bakr, Ibn Hamid och Mālik föredrog."

När han hade nämnt åsikterna som stödjer att det är tillåtet att slå ihop middagsbönen och eftermiddagsbönen sade han:

”Och vi anser att bevisen för att slå ihop bönerna som vi har nämnt – uttalandena från Abū Salamah och konsensus i åsikt – inte har rapporterats utom för kvällsbönen och nattbönen. Deras ahādīth är inte autentiska. De nämns inte i böcker om ahādīth eller Sunan som är Sahīh. Att Ahmad har sagt: ”Jag har inte hört talas om det” – bevisar att de inte finns. Det är heller inte rätt att göra en analogi med kvällsbönen och nattbönen. I dem finns en större svårighet med anledning av mörker och faror. Det är heller inte rätt att göra en analogi med resande, då svårigheter orsakas av resan och bristen på sällskap... och det existerar inte här.”

Ett av villkoren för att det skall vara acceptabelt att slå ihop två böner är att det finns någon form av giltighet under den första bönen när den är slutförd, och vid den andra bönen till att göra det. Om giltigheten som fanns när den första bönen började bryts när nästa bön har börjat och under sammanslagningen av de båda bönerna [exempelvis vid slutet av den första bönen och i början av den andra] leder dess frånvarande inte till någon skada under resten av bönerna.

Därför är det klart att eftermiddagsbönen [för de som tillåter att den slås ihop med middagsbönen] och på samma sätt kvällsbönen [för de som tillåter att den slås ihop med nattbönen] med anledning av regn, inte behöver upprepas om giltigheten inte längre finns kvar när man har börjat. Anledningen är att den fanns när de båda bönerna började.

Genom Allāh uppnås framgång. Må frid och välsignelser vara över vår profet Muhammad, hans familj och följeslagare.


Läs mer:

  • Författare:

    al-Ladjnah ad-Da’imah (Den Permanenta Fatwa-kommittén)
  • Källa:

    Muhammad bin 'Abdul-'Aziz al-Musnad (1422), Fatawa Islamiyah. Volym 2. Libanon: Maktaba Dar us-Salam. 151 s. ISBN saknas