بسم الله الرحمن الرحيم
I Allāhs den Barmhärtiges den Nåderikes namn

Hindra en person som på grund av glömska äter något under ramadan

Fråga: Om jag ser någon som fastar men som äter eller dricker dagtid under ramadan, är jag då skyldig att påminna denne? Jag frågar för jag hör vissa säga: ”Du behöver inte påminna denne för sannerligen är det enbart Allāh som har låtit denna dricka.”

Svar: Den som ser en muslim dricka eller äta dagtid under ramadan eller göra något annat som skulle bryta fastan måste hindra denne. Gör man något sådant öppet och dagtid under ramadan är det något ont. Detta måste man göra även om dennes vän är någon som har en ursäkt för detta [att bryta fastan]. På detta sätt blir inte folk djärva nog att med påståendet att de har glömt öppet göra vad Allāh har förbjudit i form av vad som bryter fastan dagtid under ramadan. Om den som gör detta öppet är ärlig i sitt påstående om att denne har glömt, då behöver denne inte ta igen fastan. Detta beror på att profeten – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – har sagt: ”Den som glömmer medan denne fastar och denne äter eller dricker, låt denne då fullborda fastan för sannerligen är det enbart Allāh som har närt denne och gett denne dryck.” [al-Bukhārī 1933 och Muslim 1155] Äktenheten i denna hadīth råder det enighet om.

Likaså bör en resenär inte öppet ge efter för vad som bryter fastan medan denne är tillsammans med folk som inte reser och som inte känner till dennes omständigheter [resan]. I stället måste denne dölja det så att det inte uppstår misstankar om att denne gör sådant som Allāh har förbjudit och för att andra inte skall bli djärva nog att göra det heller. De som inte tror får heller inte äta eller drick offentligt tillsammans med muslimer [medan de fastar]. Dörren till flexibilitet har stängts . Detta beror även på att de [som inte tror] inte får ge uttryck för deras falska religioner bland muslimer.

Och Allāh är Givaren av framgång.


Läs mer:

  • Författare:

    Ibn 'Abdullāh Ibn Baz
  • Källa:

    Muhammad bin 'Abdul-'Aziz al-Musnad (1422), Fatawa Islamiyah. Volym 3. Libanon: Maktaba Dar us-Salam. 327 s. ISBN saknas