بسم الله الرحمن الرحيم
I Allāhs den Barmhärtiges den Nåderikes namn
- Startsida
- Troslära (´Aqīdah)
- Blandade utlåtanden
- Definitionen av tro enligt ahlus-sunnah wal-jamā’at och om den minskar och ökar
Definitionen av tro enligt ahlus-sunnah wal-jamā’at och om den minskar och ökar
Fråga: Hur definierar ahlus-sunnah wal-jamā’at tron? Ökar och minskar denna tro?
Svar: Tro är enligt ahlus-sunnah wal-jamā’at att bekräfta med hjärtat, tungans yttrande och kroppens handlande. Den består därmed av tre delar:
- Hjärtats bekräftande,
- det talade ordet och
- kroppens handlande.
Därmed kommer den att öka och minska. Detta beror på att hjärtats bekräftelse går upp och ned, och att tro på något som sägs till en är inte som att tro på något som man ser med egna ögon. Att tro på information från en person är heller inte detsamma som att tro på information från två personer. Därför sade Abraham:
”’Herre! Visa mig hur Du återuppväcker de döda.’ [Gud] frågade: ’Tror du då inte?’ [Abraham] svarade: ’Jo, jag tror, men jag vill inatt mitt hjärtas skall få ro.’” [Koranen 2:260]
Tron ökar därmed genom hjärtats bekräftelse, dess lugn och dess stillhet. Detta är något som man känner inom sig själv. Befinner man sig i en samling i vilken någon förmanar om frågor som rör religionen och påminner om Paradiset och Helveteselden, då ökar ens tro tills den är sådan att man skulle kunna se den med egna ögon. När det finns försumlighet och man reser sig från denna samling, då minskar vissheten i ens hjärta.
På liknande sätt ökar tron genom tal. Den som nämner Allāhs namn tio gånger är inte likvärdig med den som nämner Hans namn hundra gånger. Den sistnämnda är ju mycket bättre. Och likaså den som dyrkar på ett perfekt sätt, dennes tro är större än någon som utför den på ett bristfälligt sätt.
Samma gäller handlingar. När en person utför en kroppslig handling i större utsträckning än någon annan, då ökar dennes tro mer än för den som är otillräcklig. Detta har nämnts i Koranen och i profetens – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – sunnah. Det jag avser är bekräftelsen av att tron ökar och minskar. Allāh den Upphöjde säger:
”Till Eldens väktare har Vi inte utsett andra än änglarna, och Vi har enbart angett deras antal för att sätta dem som framhärdar i att förneka sanningen på prov, och att de som [i gångna tider] fick del av uppenbarelsen skall få visshet [om sanningen i denna Skrift].” [Koranen 74:31]
”När en sura uppenbarades säger några av dessa [hycklare]; ’Vem av er har känt sin tro stärkas genom detta?’ De troende däremot känner sin tro växa och därför gläds de över [varje ny uppenbarelse]. Men de vars hjärtan är sjuka av tvivel drivs av den [nya uppenbarelsen] allt djupare ned i sin smutsiga synd, och de dör som förnekare.” [Koranen 9:124-125]
I en autentisk hadīth från profeten – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – har det rapporterats att han sade:
”Jag har inte sett någon mer bristfällig i intelligens och religion; en aktsam [och] förnuftig man kan ledas vilse genom någon av er.” [al-Bukhārī 304]
Således både ökar och minskar tron.
Men vilka är anledningarna till att tron ökar? Det finns flera orsaker som ligger bakom detta:
- Kunskap om Allāh den Upphöjde genom Hans namn och egenskaper. Desto mer någon ökar sin kunskap om Allāh samt Allāhs namn och egenskaper, desto mer ökar dennes tro. Därför finner man att de lärde, med kunskap om Allāhs namn och egenskaper, har starkare tro än människor överlag.
- Reflektion över Allāhs universella och föreskrivna tecken. Desto mer en person studerar de universella tecknen, som är det skapade [universum], desto mer ökar dennes tro. Allāh den Upphöjde säger: ”För dem som har visshet i tron finns tecken [på Guds allmakt överallt] på jorden, och inom er själva. Varför inte [öppna ögonen och] se?” [Koranen 51:20-21] Verserna som bevisar detta är många. Vad jag avser är de verser som bevisar att tron ökar genom att man reflekterar över och begrundar denna skapelse.
- Att göra mycket som innebär lydnad [av Allāh]. Desto mer man ökar sina handlingar som innebär lydnad, desto mer ökar ens tro. Detta gäller oberoende av om detta sker genom tal eller handling. När man åminns Allāh ökar tron, både i kvantitet och i kvalitet. Bönen, fastan och pilgrimsfärden – detta ökar tron i kvantitet och i kvalitet.
Orsakerna som ligger bakom svagheter i tron är de motsatta:
- Okunskap om Allāhs namn och egenskaper leder till en minskad tro. När någons kunskap om Allāhs namn och egenskaper är otillräcklig, då kommer även dennes tro att vara otillräcklig.
- Att inte begrunda Allāhs tecken, varken de universella eller de föreskrivna. Detta leder till att tron minskar eller åtminstonde till att den håller sig oförändrad utan att öka.
- Att vara olydig. Detta har en skadlig inverkan på hjärtat och tron. Profeten – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – har därför sagt: ”Äktenskapsförbrytaren är inte troende medan denne begår äktenskapsbrott.” [al-Bukhārī 6772] och Muslim 57]
- Den fjärde orsaken till en minskad tro är att överge handlingar fyllda med lydnad. Om handlingen som innebär lydnad är en skyldighet och någon överger den utan en tillåten ursäkt är det en brist som denne bör tillrättavisas och straffas för. Men om denna lydnadshandling inte är obligatorisk eller om den är obligatoriskt men den överges med en giltig ursäkt, då är det en brist som varken skall medföra ett tillrättavisande eller en bestraffning. Därför förklarade profeten – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – att en kvinna är ofullständig i sitt förstånd och sin religion. Han förklarade även att denna ofullständighet i religionen beror på att hon varken ber eller fasta under månadsblödningen. Hon klandras dock inte för att hon överger bönen och fastan under denna tid; utan tvekan har han kommenderat henne till lämna detta då. Och det är på grund av dessa handlingar som hon inte utför, men vilka en man utför, som hon är ofullständig jämfört med en man.
Läs mer:
Författare:
Muhammad bin Salih al-'UthayminKälla:
Fahd bin Nasir bin Ibrahim as-Sulaiman(1424), Fatawa Arkanul-Islam. Volym 1. Libanon: Makbtaba Dar us-Salam. 47 s. ISBN 9960-892-66-2
Muhammed Knut Bernström (1421), Koranens budskap. Simrishamn: Proprius. ISBN 91-7118-887-8