بسم الله الرحمن الرحيم
I Allāhs den Barmhärtiges den Nåderikes namn

Tandborste då det blöder

Fråga: Efter att ha avstått från att äta [när fastan börjar], får jag då borsta mina tänder med tandkräm och om det är tillåtet, bryter då den lilla mängd blod som kommer från tänderna under borstandet fastan?

Svar: Det är ingen fara att borsta tänderna med vatten, miswāk och tandborste när fastan har börjat. Vissa [av de lärde] har sagt att användandet av miswāk efter middag är ogillat för den fastande då det tar bort den dåliga lukt som kommer från den fastandes mun. Den korrekta åsikten är dock att det är rekommenderat att använda miswāk under början och slutet av dagen och att detta då inte tar bort den dåliga lukten [från fastan] från munnen. Det rensar enbart tänderna och munnen från lukt och matrester. När det gäller tandkräm verkar det mest uppenbara vara att den är ogillad pågrund av dess lukt och eftersom den har en smak som blandas med saliven. Då kan man inte vara säker på att man inte sväljer den. En troende som då behöver den kan använda den efter sahūr eller innan tidpunkten när man slutar att fasta. Finns det behov är det ingen fara om den används under dagen. Om en liten mängd blod kommer från tänderna medan denne gnuggar dem med tandborsten eller miswāk, då bryter det inte fastan.

Och Allāh vet bäst.


Läs mer:

  • Författare:

    Ibn 'Abdur-Rahman al-Jibrīn
  • Källa:

    Muhammad bin 'Abdul-'Aziz al-Musnad (1422), Fatawa Islamiyah. Volym 3. Libanon: Maktaba Dar us-Salam. 263 s. ISBN saknas