بسم الله الرحمن الرحيم
I Allāhs den Barmhärtiges den Nåderikes namn

Imamen röker men är bäst på att recitera

Fråga: Får en rökare leda bönen om han är bäst på att recitera?

Svar: Ja, det är tillåtet om där inte finns någon annan som reciterar bra och som kan bönens utlåtanden. Är imamen i fråga den vanlige imamen i moskén, då bör de försöka få honom utbytt om han är fast besluten om att fortsätta att röka.

Rådet har redan utfärdat ett utlåtande om detta och texten är följande:

”Den som är imam vid fredagsbönen och den gemensamma bönen, och som röker eller rakar sitt skägg, denne måste rådas och kritiseras. Accepterar han inte rådet måste han avsättas om det är möjligt utan att det leder till splittringar. I detta fall är det tillåtet att be bakom någon annan av de rättfärdiga för att kritisera och tillrättavisa honom. Det får dock inte leda till splittring. Är det inte möjligt att be bakom någon annan, då är det tillåtet att be bakom honom för att få belöningen för att ha bett i församlingen.

Om det fruktas att bön bakom någon annan kommer att orsaka splittring, då bör de be bakom honom för att hindra uppdelningar och för att begränsa sig till det som är mindre ont. Ibn 'Umar och några till bad bakom al-Hajjaj bin Yusuf som var en mycket orättvis person. Detta gjorde de för att upprätthåla enighet och undvika splittring.”

Genom Allāh uppnås framgång. Må frid och välsignelser vara över profeten Muhammad, hans familj och följeslagare.


Läs mer:

  • Författare:

    al-Ladjnah ad-Da’imah (Den Permanenta Fatwa-kommittén)
  • Källa:

    Muhammad bin 'Abdul-'Aziz al-Musnad (1422), Fatawa Islamiyah. Volym 2. Libanon: Maktaba Dar us-Salam. 23 s. ISBN saknas