بسم الله الرحمن الرحيم
I Allāhs den Barmhärtiges den Nåderikes namn

Informera allmänheten om att en viss person inte ber

Fråga: Om jag känner till att någon varken ber eller nämner Allāhs namn och att han utöver detta gör sig skyldig till onda handlingar som leder till Allāhs vrede, kan jag då klandra honom för att låta människor få reda på detta?

Svar: Först måste du ge honom råd och beordra honom till vad Allāh har kommenderat honom att göra och förbjuda honom att göra vad Allāh har gjort otillåtet för honom. Lyder han, även om det enbart är lite, fortsätt då att ge honom råd så mycket du kan. Om han inte gör det, undvik honom då i så stor utsträckning som möjligt för att undvika möjligheten till fitna och för att hålla dig borta från det onda.

Efter detta får du nämna hans försumlighet i fråga om dyrkan som är obligatorisk och de synder som han begår. Detta görs när det finns ett behov och för att göra folk medvetna för att skydda dem från det onda i honom. Detta kan till och med vara din skyldighet om någon ber dig om råd om att ha honom som granne, affärspartner eller anställd eller om du är rädd för att han med sitt onda skall ha en negativ inverkan på någon. I dessa fall måste du berätta vad du känner till om honom för att rädda goda människor från hans onda och i hopp om att han skall avstå synd om han vet att människor undviker hans sällskap.

Men du får inte ta hans dåliga handlingar som en anledning till tidsfördriv, nöje för dig själv och andra eller som skvaller. Detta är att sprida ondska och en orsak till att folk blir deprimerade och kalla när de hör talas om dåliga handlingar. Du får heller inte tillskriva honom synder som han inte har begått för att smäda och kränka honom ännu mer. Detta är ju lögn och falska anklagelser och att anklaga på ett falskt sätt, något som profeten – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – har förbjudit.


Läs mer:

 • Författare:

  Ibn 'Abdullah Ibn Baz
 • Källa:

  Muhammad bin 'Abdul-'Aziz al-Musnad (1422), Fatawa Islamiyah. Volym 2. Libanon: Maktaba Dar us-Salam. 357 s. ISBN saknas
 • Författare:

  Ibn 'Abdullah Ibn Baz
 • Källa:

  Muhammad bin 'Abdul-'Aziz al-Musnad (1422), Fatawa Islamiyah. Volym 2. Libanon: Maktaba Dar us-Salam. 357 s. ISBN saknas