بسم الله الرحمن الرحيم
I Allāhs den Barmhärtiges den Nåderikes namn

Hade några fastedagar att ta igen men tog inte igen dem innan nästa ramadan

Fråga: Om någon fortfarande hade dagar att ta igen från ramadan och denne inte tog igen dem innan nästa ramadan, vad bör denne göra då?

Svar: Det är välkänt att Allāh den Upphöjde har sagt: ”Den av er som ser månens nytändning skall fasta månaden ut. Men den som är sjuk eller [stadd] på resa [skall fasta därefter] under motsvarande antal dagar.” [Koranen 2:185]

Den som då bröt fastan av en giltig anledning är skyldig att ta igen den för att lyda Allāhs den Härliges, den Upphöjdes påbud. Denne måste ta igen dem under året och denne bör inte försena dem till efter den ramadan som följer.

‘A’ishah – må Allāh vara nöjd med henne – har sagt: ”Jag hade dagar att ta igen från ramadan och jag hade inte möjlighet att ta igen dem innan sha'ban [månaden innan den påföljande ramadan].” [al-Bukhārī 1950] Detta berodde på Allāhs sändebuds – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – relation med henne [Hon var den hustru som han höll som kärast och han brukade spendera mycket tid med henne och fråga henne om råd]. Så när hon sade: ”Jag hade inte möjlighet att ta igen dem innan sha'ban”, är det ett bevis för att man måste ta igen dem innan påföljande ramadan.

Skjuter man upp dem till efter nästa ramadan, då bör man söka Allāhs förlåtelse, ångra sig inför Honom, vara ångerfull över vad man har gjort och ta igen dessa dagar. Skyldigheten att ta igen dem försvinner enbart pågrund av att de har försenats, så man bör ta igen dem även om det sker efter nästa ramadan.

Och Allāh är Beviljaren av framgång.


Läs mer:

  • Författare:

    Muhammad bin Salih al-'Uthaymin
  • Källa:

    Fahd bin Nasir bin Ibrahim as-Sulaiman(1424), Fatawa Arkanul-Islam. Volym 2. Libanon: Makbtaba Dar us-Salam. 673 s. ISBN 9960-892-66-2

    Muhammed Knut Bernström (1421), Koranens budskap. Simrishamn: Proprius. ISBN 91-7118-887-8