بسم الله الرحمن الرحيم
I Allāhs den Barmhärtiges den Nåderikes namn

Låta alla muslimer börja fasta samtidigt

Fråga: Somliga manar till att alla skall följa månens siktande i Mecka för att det muslimska samfundet under den välsignade ramadan skall börja fastan samtidigt. Vad anser ni om detta?

Svar: Från en astronomisk synvinkel är detta omöjligt därför att nymånens framträdande, vilket shaykh ul-Islām ibn Taymiyyah – må Allāh vara honom nådig – påpekar, skiljer sig [från plats till plats] enligt det koncensus som råder bland kunniga inom detta område. Då det skiljer sig blir det nödvändigt – genom bevisen i Koranen, profetens – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – sunnah och vetenskapen – att varje land måste följa ett eget utlåtande.

När det gäller bevisen från Koranen och profetens – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – sunnah säger Allāh den Upphöjde följande: ”Den av er som ser månens nytändning skall fasta månaden ut.” [Koranen 2:185] Skulle det inträffa att ett folk mycket långt bort inte bevittnade månen, det vill säga nymånen, medan Meckaborna hade sett den, hur skall denna vers då kunna tillämpas på dem som inte har bevittnat nymånen? Profeten – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – har sagt: ”Fasta när ni ser den och bryt fastan när ni ser den.” [al-Bukhārī 1909 och Muslim 1081] Om Meckaborna ser den, hur kan vi då ålägga pakistanier och asiater som bor ännu längre bort, när vi vet att nymånen inte har visats sig i deras region och att profeten – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – har villkorat fastan genom att nymånen siktas?

De vetenskapliga bevisen är en korrekt analogi som inte går att avvisa. Vi vet att gryningen visar sig i öst innan den når väst. Om gryningen då först visar sig i öst, är det då en skyldighet för oss att fasta medan det fortfarande är natt? Svaret är, nej. Om solen går ned i öst. När vi fortfarande har dagsljus, får vi då bryta vår fasta? Svaret är, nej. Därmed är nymånen precis som solen, utom att tiden för nymånen är varje månad och tiden för solen varje dag. Och Den som har sagt:

”Nattetid under fastan är det tillåtet för er att komma nära era hustrur. De är en klädnad för er och ni är en klädnad för dem. Gud vet att ni här misstog er och Hand vänder Sig till er i Sin barmhärtighet och befriar er från denna börda. Det är rätt om ni ligger hos dem och säker det som Gud har anvisat åt er, och ni får äta och dricka till dess den vita strimman av gryningsljuset kan skiljas mot nattens mörker. Återuppta då fastan och håll den tills natten faller på. Men undvik beröring med dem då ni drar er tillbaka till moskén för meditation. Dessa är de gränser som Gud [har fastställt]; håll er på avstånd från dem. Så klargör Gud Sina budskap för människorna – kanske fruktar de Honom.” [Koranen 2:187]

är Den som har sagt:

”Den av er som ser månens nytändning skall fasta månaden ut.” [Koranen 2:185]

Det som fodras genom bevisen i Koranen och profetens – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – sunnah, samt även vetenskapliga bevis, är att varje plats bedöms var för sig gällande [att börja] fastan och att bryta fastan. De skall då länkas samman med de synliga tecken som Allāh har förklarat i Sin skrift och som Hans profet, Muhammed, har förklarat i sin sunnah. Dessa båda tecken är att man skall sikta månen och att man skall se solen vid gryningen.


Läs mer:

  • Författare:

    Muhammad bin Salih al-'Uthaymin
  • Källa:

    Fahd bin Nasir bin Ibrahim as-Sulaiman(1424), Fatawa Arkanul-Islam. Volym 2. Libanon: Makbtaba Dar us-Salam. 626 s. ISBN 9960-892-66-2

    Muhammed Knut Bernström (1421), Koranens budskap. Simrishamn: Proprius. ISBN 91-7118-887-8