بسم الله الرحمن الرحيم
I Allāhs den Barmhärtiges den Nåderikes namn

Stryka händerna över ens ansikte efter åkallan

Fråga: Frågeställaren ställer två frågor: Vilket är utlåtandet om att stryka händerna över ansiktet efter åkallan? Får en man skaka en kvinnas hand?

Svar: De enda återberättelser som indikerar att det är tillåtet att stryka händerna över ansiktet är svaga. Därför är den starkaste av de båda åsikterna att inte stryka med ens händer. Somliga lärde tillåter denna handling, med argumentet att de svaga återberättelserna stärker varandra och därmed gör handlingen acceptabel. Men även om återberättelserna kan stärka varandra, når de inte en nivå av hasan, vilket har nämnts av al-Hafiz Ibn Hajar i Bulugh al-Marām. Poängen är att denna handling inte är nämnd i någon autentisk hadīth. Profeten gjorde det inte efter regnbönen eller efter någon annan händelse då han reste händerna; som vid as-Safa och Marwa, 'Arafat, Muzdalifah eller vid Jimār. Då det inte har rapporterats att han strukit över ansiktet efter åkallan blir det klart att det är bättre att inte göra det.

Beträffande den andra frågan, är det inte tillåtet för en muslimsk man att skaka hand med en obesläktad kvinna, även om det är hon som sträckte ut handen mot honom. Han bör informera henne om att det inte är tillåtet för en man att göra så och hon är endast tillåten att skaka hand med en mahram, som hennes fader eller moder. När det gäller den obesläktade är det inte tillåtet för mannen eller kvinnan med anledning av att profeten har sagt: ”Sannerligen, jag skakar inte hand med kvinnor.” [Ibn Majah 2874 och an-Nasā’i 4186]

Samt att 'Ā'ishah i en autentisk hadīth har sagt: ”Allāhs sändebuds hand rörde aldrig en annan kvinnas. Han tog deras allianslöfte muntligt.”

Allāh den Allsmäktige har även sagt: ”I Guds Sändebud har ni ett gott föredöme.” [Koranen 33:21}


Läs mer:

  • Författare:

    Ibn 'Abdullah Ibn Baz
  • Källa:

    Muhammad bin 'Abdul-'Aziz al-Musnad (1422), Fatawa Islamiyah. Volym 7. Libanon: Maktaba Dar us-Salam. 295 s. ISBN saknas

    Muhammed Knut Bernström (1421), Koranens budskap. Simrishamn: Proprius. ISBN 91-7118-887-8