بسم الله الرحمن الرحيم
I Allāhs den Barmhärtiges den Nåderikes namn

Händerna på bröstet när man har rest sig upp från bugningen

Fråga: Bör Allāhs tjänare lägga armarna på bröstet när de har rest sig upp från bugningen? I en viss moské är vi oeniga om detta. Vänligen, ge oss ett korrekt utlåtande.

Svar: Autentiska ahādīth från Allāhs sändebud, likt de från Sahl bin Sa'd, Wa'il bin Hujr och andra, visar att Allāhs tjänare får lägga höger hand över den vänstra när han har rest sig upp från bugningen. Detta gäller både för momenten där han står innan bugningen och när han har rest sig upp från den. I vissa av haditherna finns det bevis för att det är bättre att lägga dem på bröstet. Enligt de autentiska ahādīth som har nämnts tidigare är detta något som man har valmöjlighet att göra.

Vi känner inte till några bevis som stödjer att man kan hålla ned händerna. Vi har skrivit mycket om detta ämne i tidningar och i andra publikationer. Vi skall dock vara medvetna om att detta inte är en fråga som skall orsaka splittring i det muslimska samfundet.

I stället måste muslimer samarbeta i rättfärdighet, fromhet och broderlig kärlek samt att råda varandra i frågor av gemensamt intresse. Detta gäller även om man skiljer sig åt i frågor om rättsvetenskap, som att hålla ned händerna eller låta dem vila på bröstet. Det är ju en sunnah att ha dem på bröstet och inte något obligatoriskt. Oberoende av om man ber med armarna sänkta eller om man har dem på bröstet är bönen giltig. Enligt profetens – över honom vare Allāhs frid och välsignelser – ord och handling är det dock bättre och föreskrivet att ha armarna på bröstet.

Vi ber Allāh att Han ger oss och alla muslimer framgång i att förstå Hans religion samt att Han håller oss stadiga vid den, att Han skyddar oss från det onda i oss själva, ondskan i våra handlingar och från villfarelsen i oenighet. Han är Allhörande, Nära.


Läs mer:

  • Författare:

    Ibn 'Abdullah Ibn Baz
  • Källa:

    Muhammad bin 'Abdul-'Aziz al-Musnad (1422), Fatawa Islamiyah. Volym 2. Libanon: Maktaba Dar us-Salam. 251 s. ISBN saknas