بسم الله الرحمن الرحيم
I Allāhs den Barmhärtiges den Nåderikes namn

Nära släktingar

Fråga: Vilket är utlåtandet om att betala allmosa till nära släktingar?

Svar: Utlåtandet är att det inte är tillåtet för den som betalar allmosa att ge den till någon nära släkting som denne är skyldig att försörja om det kommer att leda till att denne inte ger sitt finansiella stöd till släktingen. Men om släktingen är någon som denne inte är skyldig att försörja, som exempelvis broderns barn, är det då tillåtet att betala allmosan till brodern om han är berättigad att ta emot.

På liknande sätt är det om det finns nära släktingar som inte behöver allmosa för finansiellt stöd, men som har skulder, då är det tillåtet att ordna upp deras skulder även om släktingen är en far, son, dotter eller mor så länge skulden som de har inte beror på ett otillräckligt [ekonomiskt] stöd.

Ett exempel på detta skulle vara en man vars son har varit inblandad i en olycka och som var skyldig att betala för skadorna på bilen han krockade, och som inte hade några pengar. I detta fall skulle det vara tillåtet om fadern betalade skadorna, som sonen måste stå för, genom allmosa [från faderns allmosa]. Detta beror på att fadern inte är skyldig att betala dessa skador som en del av sitt finansiella stöd. I stället är det en skyldighet som åligger honom på grund av något som inte har med finansiellt stöd att göra.

Likaså dem som betalar allmosa till nära släktingar som de inte är skyldiga att betala till av någon annan anledning är allmosa, då är det tillåtet att betala den.


Läs mer:

  • Författare:

    Muhammad bin Sālih al-'Uthaymīn
  • Källa:

    Fahd bin Nasir bin Ibrahim as-Sulaiman(1424), Fatawa Arkanul-Islam. Volym 1. Libanon: Makbtaba Dar us-Salam. 618 s. ISBN 9960-892-66-2